Material

All bärnsten är äkta, baltisk bärnsten.

Halvädelstenarna kommer från flera olika ställen, jag väljer att handplocka och testa mig fram till det jag tycker känns fint.

Sandelträ, lotusfrön, pärlkorn, neem, tulsi och rudraksha köper jag in från ett socialt hållbart företag i Indien som arbetar för att stötta och hjälpa kvinnor.

Naturliga färgskiftningar & former förekommer i alla stenar/pärlor.
Materialen jag använder är levande material. Därför förekommer naturliga färgskiftningar, former och mönster i varje pärla. Jag försöker fota varje smycke så verklighetstroget som det bara går men beroende på vilken skärm man har, belysning i rummet etc så kan bilderna och färgerna se annorlunda ut på skärm jämfört med verkligheten.

Nickelfritt
Metaller i lås, mellanpärlor, berlocker, öronkrokar etc är silver-/guldpläterade och inköpta som nickelfri metall. Jag har dock inte testat metallerna själv utan förlitar mig på leverantörernas ord.

Övrig info
Till armbanden använder jag slitstarkt, elastiskt band som används dubbelt vid större stenar.
Önskar ni korta eller förlänga ett armband så hör bara av er. 

OBS! Vid önskan om att förlänga, hör gärna av er innan ni beställer då det inte är alltid att jag har fler stenar/material hemma att förlänga med.


Här kommer en kort förklaring till de några av de olika trämaterial som jag använder i  mina smycken:

Kokos
Pärlorna görs av skalet från själva kokosnöten som kommer från kokospalmen.
 
Neem
Neemträdet (Azadirachta indica) är mycket vanligt i Indien. De flesta delar av trädet används för medicinskt och andligt värde. Det vita träet är hårt och mycket hållbart. Neem har medicinska egenskaper. Både löven, grenarna, barken, fröerna och fröoljan har sin givna plats i den ayurvediska medicinen mot alla slags sjukdomar, inklusive flertalet hudsjukdomar. Nuvarande forskning visar att det finns en intressant framtid för neem inom den moderna läkekonsten. Trädet är ett av de mer ekonomiskt omdiskuterade träden/trädslagen i tropikerna. Det härstammar från Sydasien, Pakistan till Malaysia och anses ha en mängd nyttiga egenskaper, exempelvis som ett snabbväxande (ädelt) hårdvedsträd. På åtta år kan en planta växa upp till en grov och rak stam. Vanligare snabbväxande trädslag brukar ha mjuk ved. En annan viktig egenskap är att trädet är giftigt för många olika insekter på olika sätt. Dessa gifter verkar även på mikrober som skulle kunna skada veden. Träden är däremot mindre farliga för människan, varför de är tänkbara som medicinskt och ekologiskt godtagbara bekämpningsmedel.
 
Pärlkorn eller Jobs tårar
Jobs tårar (Coix lacryma-jobi), Pärlkorn, adlay eller adlai, är en hög tropisk växt i familjen Poaceae (gräs) som förekommer naturligt i Östasien och på Malackahalvön, men också odlas i trädgårdar som en ettårig växt. Den har också naturaliserats i södra USA och Nya världens tropiker.
Två varianter av släktet förekommer vid odling. Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi vars skenfrukter har ett mycket hårt, pärlvitt skal och är ovala till formen. Dessa används som pärlor till radband, halsband och andra föremål. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen odlas som spannmål, och har även medicinsk användning i delar av Asien.

Rudraksha
Rudraksha/Rudrākṣa är ett frö, eller snarare en kärna, som traditionellt används som en bönepärla i hinduismen. Rudrakshafrön är täckta av ett blått ytterhölje när de är mogna, så de kallas även ”blåbärspärlor”. Fröna kommer från flera arter av stora, vintergröna bredbladiga träd i släktet Elaeocarpus. Rudraksha är förknippad med den hinduiska guden Shiva och är vanligtvis buren för skydd och för att citera mantra, såsom Om Namah Shivaya. Fröna används främst i Indien, Indonesien och Nepal som pärlor för ekologiska smycken och malas och värderas på samma sätt som halvädelstenar. Olika betydelser och förmågor är hänförda till pärlor med olika antal segment (ansikten/mukh) och sällsynta eller unika pärlor är mycket värdefulla och värdefulla. De pärlor jag använder är helt naturliga (ofärgade) och främst ”5 face mukhi” för den insatta.
 
Sandelträ
De sandelträpärlor jag använder är äkta, doftande pärlor av hög kvalitet från det vita sandelträdet (Santalum album). Indiskt sandelträ, eller vitt sandelträ, har stor kommersiell betydelse på grund av dess doftande hjärtved, vilket ger unika oljor som används till parfymer, kosmetika, läkemedel och även i rökelser. I Indien kontrollerar regeringen avverkningen och försäljningen av lagligt erhållna sandelträdprodukter och det är just sådana sandelträpärlor som jag köper in och använder mig av.
 
Tulsi
Allmänt känd som helig basilika, tulasi (ibland stavad thulasi) eller tulsi, är en aromatisk flerårig växt i familjen Lamiaceae. Den är infödd till indiska subkontinenten och utbredd som en odlad växt i hela Sydostasiatiska troperna. Tulsi används ofta som ett örtte som vanligtvis används i Ayurveda.